10 tips om cybercrime te voorkomen

10 tips om cybercrime te voorkomen

Donderdag 1 november 2018

10 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van internetcriminelen

Om cybercrime te voorkomen moet de digitale veiligheid sterk verbeterd worden. Wat kun jij doen om de kans op deze vorm van criminaliteit te minimaliseren?

Tips cybersecurity voor bedrijven en organisaties

1. Bespreek de risico’s met jouw personeel

Maak je personeel bewust van de risico’s en gevaren van cybercrime en maak concrete afspraken over de omgang met klantgegevens. Stel duidelijke procedures en richtlijnen op.

2. Betaal geen losgeld

Wordt er gevraagd om losgeld? Dan lijkt dit vaak de makkelijkste oplossing om weer bij je bestanden te komen. Toch raadt de politie dit ten zeerste af. Dit lokt namelijk nieuwe aanvallen uit en bovendien heb je niet de garantie dat je weer bij je bestanden kunt. Vaak is het virus ook op een andere manier te verwijderen. Doe altijd aangifte bij de politie wanneer criminelen proberen toe te slaan.

3. Denk na over een mogelijke verzekeringsdekking

Je kunt je verzekeren tegen cybercrime. Kom je er niet uit? Overleg dan met een adviseur.

Tips voor iedereen

4. Zorg voor goede antivirus software

Door middel van goede antivirus software identificeer je op tijd een virus en kun je erger voorkomen.

5. Installeer regelmatig software-updates

Is er een software-update beschikbaar? Installeer deze dan direct. Door gaten in de oude software is het voor internetcriminelen soms makkelijk toe te slaan.

6. Gebruik sterke wachtwoorden

Kies voor sterke wachtwoorden: dit maakt het voor criminelen een stuk moeilijker om in te breken. Sterke wachtwoorden bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Gebruik daarnaast niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord, maar varieer hierin. Indien internetcriminelen je wachtwoord achterhalen, krijgen ze hierdoor niet direct toegang tot al je accounts. 

7. Open geen berichten en bestanden van verdachte afzenders

Controleer altijd de afzender van de e-mail die je opent. Is dit een onbekend e-mailadres? Ziet de afzender er verdacht uit? Open de e-mail dan niet.

8. Klik niet zomaar op vreemde links

Virussen worden vaak verspreid door middel van links. Ontvang jij ongewenste e-mail met een link daarin? Open de link dan niet en verwijder de e-mail. Open nooit ongevraagde bijlages.

9. Controleer altijd de URL en het certificaat

Een slotje voor de URL toont aan of het een SSL beveiligde website is. Dan weet je zeker dat je een veilige website bezoekt.

10. Maak een back-up

Maak altijd een back-up van je belangrijke bestanden. Gaat het een keer mis? Dan heb je te allen tijde een reservekopie.