Menu

Computers gegijzeld door ransomware GandCrab

maandag 1 oktober 2018

Computers gegijzeld door ransomware GandCrab

RTL Nieuws schrijft op 29 september dat duizenden Nederlandse computers gegijzeld zijn door nieuwe ransomware. Veel Nederlanders kunnen niet meer bij hun belangrijke foto's en documenten door GandCrab. Het gijzelvirus verspreidt zich in een rap tempo, en pas als slachtoffers het losgeld van ruim 1000 euro betalen krijgen ze weer toegang tot hun computer.

Hoe wordt de ransomware verspreid?

De ransomware wordt onder meer verspreid via bijlagen in e-mails. Ook stoppen criminelen de ransomware in betaalde software die illegaal op het internet wordt aangeboden. Het slachtoffer denkt gratis een betaald programma te downloaden, maar tijdens de installatie worden alle bestanden gegijzeld. 

Nog geen oplossing om deze ransomware te verwijderen

Er is geen manier om de nieuwste varianten van GandCrab, die momenteel worden verspreid, van je computer te verwijderen. Ransomware blijft zich ontwikkelen en is steeds moeilijker tegen te gaan. Dat onderstreept waarom het zo belangrijk is aandacht te geven aan preventie. Bedrijven kunnen

Denk aan back-ups

De verwachting is dat de komende tijd meer Nederlandse computers worden gegijzeld door GandCrab. Het is belangrijk om de updates voor je besturingssysteem te installeren en goed op te letten welke bestanden u op uw computer opent. Zorg dat er ook regelmatig en in uw organisatie volgens vaste protocollen back-ups worden gemaakt.

©2019 cyberadviseur.nl