Social engineering

Social engineering

Social engineering wordt ook wel social hacking genoemd. Het is een techniek waarbij een hacker een aanval op een computersysteem onderneemt door een medewerker van uw organisatie te misleiden.

Veel gebruikte vormen van social engineering bij cybercrime

Phishing is de meest voorkomende vorm van social engineering. Ook CEO-fraude komt steeds vaker voor.  Een minder bekende vorm is helpdeskfraude, waarbij uw medewerker bellen en zich voordoen als een medewerker van de IT-helpdesk. Deze zogenaamde helpdesk-medewerker vertelt dat er verdachte zaken zijn aangetroffen op het systeem. Vervolgens doen ze een verzoek om via hulp-op-afstand-software mee te kijken. De aanvallers nemen vervolgens de volledige controle over.

Hoe voorkomt u social engineering?

Tegen slimme social engineering is geen virusscanner opgewassen. Het is daarom belangrijk uw medewerkers te trainen en te informeren. Als zij de technieken van cybercriminelen herkennen, is de kans veel kleiner dat u slachtoffer wordt van een cyberaanval en datalek. Binnen de cyberverzekering van cyberadviseur.nl is er daarom veel aandacht voor preventie en training.

Adviesgesprek cyberverzekering