Cyberaanval op Nederlands softwarebedrijf

Cyberaanval op Nederlands softwarebedrijf

Vrijdag 10 mei 2019

Cyberaanval op Nederlands softwarebedrijf

Bij Wolters Kluwer is in mei 2019 bij verschillende platforms en applicaties malware aangetroffen. Het softwarebedrijf  moest de getroffen diensten uit voorzorg enige tijd offline halen.

Cyberaanval met malware

De cyberaanval werd door Wolters Kluwer zelf ontdekt toen applicaties abnormaal gedrag vertoonden. Na uitgebreid onderzoek is malware aangetroffen. Malware is de verzamelnaam voor alle kwaadaardige programma’s die cybercriminelen inzetten.

Geen data gestolen bij Wolters Kluwer

Volgens het bedrijf is er geen bewijs dat klantgegevens buit zijn gemaakt. Ook systemen zijn niet aangetast. Na een week is de dienstverlening aan de meeste klanten weer hersteld. De schade lijkt mee te vallen.

Forensisch onderzoek en reputatieschade

Toch zal de daadwerkelijke schade groot zijn. Want de cyberaanval is zowel nationaal als internationaal in het nieuws geweest. Bovendien was de communicatie na de cyberaanval niet optimaal, wat ontevreden klanten opleverde. Ook zijn er veel kosten voor communicatie naar betrokkenen en onderzoek naar de malware en de aangerichte schade.

Cyberverzekering en reputatieschade

Om reputatieschade op te lopen, hoeven de cybercriminelen niet eens iets te stelen. Als uw organisatie negatief in het nieuws komt door een hack, is het kwaad al geschied. Ook indirecte schade door een cyberaanval of datalek is te verzekeren. Er is bijvoorbeeld dekking voor het inschakelen van een PR-specialist. Deze PR-specialist helpt u de schade te beperken of zelfs te voorkomen.

Offerte cyberverzekering aanvragen