Cybercrime trends in 2023: mediachantage, Malware-as-a-Service en meer aanvallen via de cloud

Cybercrime trends in 2023: mediachantage, Malware-as-a-Service en meer aanvallen via de cloud

Donderdag 19 januari 2023

Cybercrime trends in 2023: mediachantage, Malware-as-a-Service en meer aanvallen via de cloud

Kaspersky heeft de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van cybercrime in kaart gebracht:

  1. Cybercriminelen gebruiken steeds vaker de media om bedrijven te chanteren
  2. De opkomst van het Malware-as-a-Service
  3. Aanvallen via de cloud.

Cyberadviseur.nl kan u helpen met de juiste preventieve acties. Zoals training van het personeel en een cyberverzekering als vangnet. Zo verkleint u (de impact van) deze dreigingen.

Advies cyberverzekering

Mediachantage: cybercriminelen melden hacks direct openbaar

Vroeger benaderden cybercriminelen het slachtoffer rechtstreeks. Maar tegenwoordig maken ze een succesvolle cyberaanval steeds vaker direct openbaar. De media publiceren over nieuwe succesvolle hackincidenten bij bedrijven, waardoor bedrijven direct op scherp staan. Via het darkweb wordt een aftelklok ingesteld wanneer het datalek gepubliceerd wordt. Vervolgens wordt deze data geveild, waarbij het eindbod soms hoger is dan het geëiste losgeld. Deze duistere trend zal zich in 2023 verder ontwikkelen, omdat deze tactiek in het voordeel is van cybercriminelen.

Valse datalekken om reputatie een boost te geven

Berichten over afpersing trekken media-aandacht, cybercriminelen kunnen daar in 2023 misbruik van maken door te beweren dat ze een bedrijf hebben gehackt. Of de hack nu echt heeft plaatsgevonden of niet, berichtgeving over een hack leveren bedrijven reputatieschade op. Het is daarom belangrijk om deze valse meldingen zo vroeg mogelijk op te sporen en een responsproces in gang te zettenTips voor iedereen

Persoonsgegevens steeds vaker gelekt, ook gevaar voor bedrijven

Een andere trend die zich zal voortzetten in 2023 is het lekken van persoonsgegevens. Naast de invloed op de privacy van individuen, lopen ook bedrijven gevaar. Zakelijke mailadressen worden regelmatig privé gebruikt om zich te registreren bij sites van derden. Zodra deze privacygevoelige informatie zoals mailadressen openbaar wordt, kan dit meer cybercriminelen aantrekken. Deze data wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor phising en social engineering

Malware-as-a-service tools en aanvallen via de cloud

Experts verwachten ook dat ransomware-aanvallen steeds meer op elkaar gaan lijken door de opkomst van Malware-as-a-Service (MaaS)-tools. Dit zijn tools waarmee cybercriminelen malware kunnen verspreiden zonder geavanceerde kennis nodig te hebben.

Aanvallen via de cloud

Bovendien zal cloudtechnologie een populaire aanvalsvector worden, aangezien digitalisering grotere cybersecurityrisico’s met zich meebrengt. De aanvallen zullen steeds complexer worden waardoor geautomatiseerde systemen niet langer voldoende zijn om volledige beveiliging te garanderen.

Verzekeren tegen nieuwe dreigingen

Met de snelle ontwikkelingen in de wereld van de cybercrime, zijn ondernemers gedwongen om zich snel aan te passen. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de laatste trends en kunnen zo maatregelen treffen om de kans op een cyberincident te verkleinen. Daarnaast adviseren wij over een cyberverzekering. Daarmee dekt u de financiële schade als gevolg van een cyberincident. Zo weet u zeker dat u optimaal beschermd bent tegen cybercriminelen.

Offerte cyberverzekering aanvragen