IT-managers vrezen voor ransomware aanvallen

IT-managers vrezen voor ransomware aanvallen

Donderdag 4 november 2021

IT-managers vrezen voor ransomware aanvallen

Er zijn steeds meer aanvallen waarbij bedrijfsgegevens en -systemen worden versleuteld en losgeld wordt gevraagd voor vrijgave. IT-managers onderkennen het gevaar. Een grote meerderheid (69%) verwacht dat hun bedrijf in de komende 12 maanden getroffen wordt door een ransomware-aanval. Bij middelgrote organisaties denkt zelfs 80% dat er een succesvolle aanval met gijzelsoftware komt. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van CISOs Connect.

Ransomware is een mainstream probleem

Sinds het begin van 2020 hebben criminelen ransomware verdubbeld. Daardoor is het een mainstream probleem geworden. Het heeft invloed op toeleveringsketens en bedrijfsactiviteiten in alle sectoren. Het positieve is dat vrijwel alle bedrijven stappen ondernemen om deze aanvallen aan te pakken.

Meer kansen voor cybercriminelen

Verzekeraar Allianz maakte een analyse van waarom IT-kwetsbaarheden zijn toegenomen. De toenemende afhankelijkheid van digitalisering, de stijging in remote-werken tijdens covid-19, en IT-budgetbeperkingen zijn enkele van de redenen. De bredere invoering van cryptocurrencies, die anonieme betalingen mogelijk maken, is een andere belangrijke factor in de toename van ransomware-incidenten.

Hoge kosten voor herstellen bedrijfsactiviteiten

Het betalen van losgeld is een grote zorg. Het is controversieel, maar lijkt vaak ook de enige oplossing. IT-managers zijn ook bezorgd over de financiële gevolgen van het herstellen van de bedrijfsactiviteiten. Dit is begrijpelijk wanneer de totale kosten van een aanval, inclusief mitigatie, herstel en mogelijke betalingen, in de miljoenen kunnen lopen.

Slecht voorbereid op losgeld betalen

IT-managers weten dus ze het doelwit zijn. En ook is bekend dat de kosten, als ze worden getroffen, in de miljoenen kunnen lopen. Maar toch is de meerderheid niet voorbereid om daadwerkelijk losgeld te betalen. Slechts weinigen geven aan dat hun organisatie proactieve stappen heeft ondernomen, zoals het toewijzen van een losgeldbudget, het opzetten van een cryptocurrency-rekening of het inhuren van een derde partij als betalingsmakelaar. Iets meer dan de helft heeft wel een cyberverzekering afgesloten.

Wilt u beter voorbereid zijn? Ga in gesprek met onze risicomanagers

Neem contact met ons op voor advies over cyberrisico’s. We kijken of een cyberverzekering voor uw bedrijf een goede oplossing is om het risico te verkleinen. Vaak is dit het geval. Want een goede cyberverzekering helpt u bij een cyberincident uw bedrijfsvoering zo snel mogelijk weer te vervolgen. Er zijn verschillende experts beschikbaar om uw incident zo snel mogelijk op te lossen. Daarnaast is er veel aandacht voor preventie.

Advies over de cyberverzekering