Zwakke cyberbeveiliging leidt tot bedrijfsstilstand

Zwakke cyberbeveiliging leidt tot bedrijfsstilstand

Dinsdag 18 augustus 2020

Zwakke cyberbeveiliging leidt tot bedrijfsstilstand

De bandenfabriek Apollo Vredestein werd eind juli slachtoffer van een hack. Het gevolg was bedrijfsstilstand en hoge kosten. Experts vertellen in het FD hoe de hack heeft kunnen gebeuren. De conclusie: als een van de vele Nederlandse bedrijven was het bedrijf weerloos tegenover cybercriminelen door een slechte beveiliging.

Advies over cybersecurity

Kwetsbaarheden in de systemen

De systemen van Apollo Vredestein bevatten verschillende kwetsbaarheden. Hackers konden bijvoorbeeld zien dat het bedrijf voor het uitwisselen van bestanden een versie van een programma gebruikte van ongeveer 15 jaar oud. Er zijn voor dit programma exploits bekend. Dit is software waarmee hackers de beveiliging kunnen kraken.

Geautomatiseerd zoeken naar zwakke beveiliging

Bedrijven zijn nalatig met het doorvoeren van updates van programma’s en beschermen de toegang tot hun netwerken onvoldoende. De kans dat criminelen deze kwetsbaarheden opmerken is groot. Want verschillende scanners zoeken geautomatiseerd naar zwakke plekken bij bedrijven.

Zorgen over informatiebeveiliging

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is ontevreden over de informatiebeveiliging bij Nederlandse bedrijven. Ook IT-beveiligers vinden dat bedrijven te weinig oog hebben voor veiligheid. In productie-omgevingen geldt vaak: als het niet stuk is, hoef je het ook niet te repareren. Maar bij software gaat dat niet op. Bovendien denken bedrijven vaak ten onrechte dat ze geen doelwit zijn. Hackers kiezen hun doelwit vaak niet aan de hand van de branche waarin een bedrijf zit, maar aan de hand van de gebruikte technologie.

Cyberverzekering en cyberbeveiliging

Een goede cyberverzekering helpt u bij een cyberincident uw bedrijfsvoering zo snel mogelijk weer te vervolgen. Er zijn verschillende experts beschikbaar om uw incident zo snel mogelijk op te lossen. Daarnaast is er veel dekking voor preventie. De meeste cyberaanvallen en datalekken zijn namelijk te voorkomen als de juiste maatregelen genomen worden.

Offerte cyberverzekering