Hoeveel schade lijdt uw bedrijf bij een cyberaanval?

Hoeveel schade lijdt uw bedrijf bij een cyberaanval?

Woensdag 19 juni 2019

Hoeveel schade lijdt uw bedrijf bij een cyberaanval?

Steeds meer bedrijven krijgen te maken met cyberaanvallen, zo blijkt uit cijfers van cyberverzekeraar Hiscox. Ruim twee derde van de Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen had de afgelopen 12 maanden te maken met een cyberaanval. Een jaar geleden was dat nog 50%. Ook de gemiddelde schade per incident is fors omhoog gegaan: van gemiddeld €184.000 naar €300.000.

Gemiddelde schadelast is lager bij bedrijven die investeren in cybersecurity

De gemiddelde kosten per incident zijn in Nederland gestegen naar €300.000. Maar voor sommige organisaties liep een cyberaanval in de miljoenen. Bovenop de directe financiële schade komt nog schade aan reputatie en merk. Bij de bedrijven die goed voorbereid zijn op een cyberaanval ligt de gemiddelde schadelast een stuk lager: € 100.000. Investeren in cybersecurity loont dus. Dit lijkt nog niet door te dringen, want maar liefst 74% is nog altijd onvoldoende voorbereid op cyberincidenten.

Uitval van de cloud zorgt voor veel schade

In Nederland veroorzaakt uitval van de cloud de meeste schade. Van de ondervraagde bedrijven is 27% getroffen door aanvallen op de servers van hun clouddiensten. Het internationale gemiddelde ligt op 22%. Het valt op dat grote bedrijven vaker worden getroffen door uitval van de cloud dan kleinere.

Over het onderzoek naar kosten van een cyberaanval

In het Hiscox Cyber Readiness Report 2019 zijn gegevens van in totaal 5.400 bedrijven en instellingen meegenomen, waarvan 500 in Nederland. De overige organisaties zijn gevestigd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Frankrijk en België.

Tips om schade cyberaanvallen terug te dringen

  • Maak medewerkers bewust, train ze in cyberveiligheid en test dit regelmatig.
  • Zorg er voor dat systemen up-to-date zijn en gebruik de meest actuele anti-virussoftware.
  • Sluit een goede cyberverzekering af.
Premie berekenen cyberverzekering