Bedrijven nemen onverantwoorde risico's door gebruik illegale software

Bedrijven nemen onverantwoorde risico's door gebruik illegale software

Woensdag 1 februari 2023

Bedrijven nemen onverantwoorde risico’s door gebruik illegale software

Ondanks het gevaar van een cyberincident, overweegt 1 op de 5 managers illegale software te gebruiken. Ze zien het als alternatief voor de IT-oplossingen om kosten te besparen. 

Schadelijke bestanden via illegale software

Programma’s die managers denken te kunnen vervangen door illegale programma’s zijn bijvoorbeeld communicatie-, verkoop-, en zelfs cybersecuritysoftware. Door deze illegale software te gebruiken, loopt uw bedrijf verhoogd risico op een cyberincident. Zo zijn er in 2022 maar liefst 4.525 unieke schadelijke bestanden verspreid via deze illegale software.2. Betaal geen losgeld

Preventiemaatregelen cyberincidenten

Het is belangrijk om bewust te zijn van de gevolgen van een datalek of cyberaanval. Voorkom bijvoorbeeld dat medewerkers zelf software kunnen installeren door beheerdersrechten in te stellen. Op die manier voorkomt u dat medewerkers per ongeluk illegale software downloaden en zo hackers toegang geven tot uw netwerk.

Een andere maatregel die u kan nemen is een security-oplossing aan te schaffen die zowel schadelijke programma’s als ongewenste installaties detecteert. Zo voorkomt u dat er een datalek plaats kan vinden.

Cybersecurity als grootste uitdaging

Cybersecurity is voor iedere organisatie een belangrijk thema. Voor 13% van de ondernemers in Nederland is het zelfs de grootste uitdaging. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Kaspersky. De kans op een cyberincident is ook reëel, zeker als er personeel in dienst is. Daarom is het een vreemde keuze om risico’s te nemen met illegale software. 

Advies over cyberrisico’s

Wilt u meer weten over maatregelen die u kan nemen om de kans om slachtoffer te worden van een cyberaanval te verkleinen? Onze adviseurs kijken graag samen met u naar de cyberrisico’s van uw bedrijf om passende maatregelen te nemen.

  Kom in contact